Učebný odbor cukrárska výroba je zameraný na spracovanie základných surovín pri príprave cukrárskych výrobkov. V rámci odborného výcviku žiaci získavajú teoretické a praktické zručnosti. Veľký dôraz sa kladie na rozvoj osobnosti žiaka, na formovanie jeho osobnostných a profesionálnych vlastností.
Obsahom vzdelávania žiaci získavajú vedomosti o normovaní surovín, o vážení surovín, tepelných úpravách, technologických postupoch prípravy tuhých tukových ciest, odpaľovaných hmôt, náplní, poliev, kysnutých ciest, výrobe zmrzlín, zmrzlinových pohárov a mnoho ďalších pracovných postupov, ktoré potom vedia uplatniť v praxi. Pri finalizácii hotových výrobkov uplatňujú fantáziu, tvorivosť, estetické cítenie a tým cukrársky výrobok pripraviť tak, že lahodí oku, a aj chuti. Veľmi lákavá výzva pre žiakov je príprava špeciálnych tort, pri ktorých vedia naplno zapojiť všetky svoje zmysly a vytvárať tak umelecké diela. Modelovaním z modelovacích hmôt alebo medovníkových ciest, cukrových rozvarov vytvárajú krásne postavičky, kvety, zvieratká a mnoho iných ozdôb, ktoré použijú na finalizáciu výrobkov.
Učebný plán 2985 G 00 cukrárska výroba |
|||
---|---|---|---|
Všeobecno-vzdelávacie a odborné predmety | Týždenný počet vyučovacích hodín | ||
1.ročník | 2.ročník | 3.ročník | |
Slovenský jazyk a literatúra | 1 | 1 | 1 |
Etická výchova/náboženská výchova | 1 | 1 | 1 |
Občianska náuka | 1 | 1 | 1 |
Matematika | 1 | 1 | 1 |
Telesná a športová výchova | 2 | 2 | 2 |
Technológia | 3 | 3 | 3 |
Suroviny | 1 | 1 | 1 |
Výživa | – | 1 | 1 |
Odborné kreslenie | 2 | 1 | – |
Ekonomika a organizácia | – | – | 1 |
Odborný výcvik | 21 | 21 | 21 |
Spolu | 33 | 33 | 33 |