
V odbore práca pri príprave jedál sa žiaci vzdelávajú v oblasti gastronómie. Učia sa, ako aj z mála potravín urobiť skvelé jedlo, čo znamená normovanie, správne hospodárenie so surovinami, ekonomické nakupovanie. V skvelo zariadených cvičných kuchynkách sa žiaci denne zoznamujú s prípravou jedla, sú vedení k samostatnosti a zodpovednosti dokázať aj bez pomoci uvariť chutné a zdravé jedlo. Žiaci sa učia, ako správne hospodáriť zo surovinami, a ako ich vhodne využiť v gastronómií.
Počas odborného výcviku majú šancu vidieť, sledovať ale aj priamo pracovať v reštaurácii či hotelovej kuchyni a spoznávať tak vynikajúcich odborníkov v kuchárskej profesii.
Absolvent tohto učebného odboru zvládne samostatne nie len variť, no dokáže pripraviť koláč, vyrobiť zmrzlinu, naservírovať slávnostnú tabuľu. Počas celého štúdia sa kladie dôraz na rozvoj osobnosti žiaka s prihliadnutím na jeho individuálne možnosti, schopnosti a samostatnosť. Po ukončení štúdia má šancu nájsť si skvelú prácu a presvedčiť zamestnávateľa o svojich schopnostiach.
| Učebný plán 6491 G 01 Práca pri príprave jedál |
|||
|---|---|---|---|
| Všeobecno-vzdelávacie a odborné predmety | Týždenný počet vyučovacích hodín | ||
| 1.ročník | 2.ročník | 3.ročník | |
| Slovenský jazyk a literatúra | 1 | 1 | 1 |
| Etická výchova/náboženská výchova | 1 | 1 | 1 |
| Občianska náuka | 1 | 1 | 1 |
| Matematika | 1 | 1 | 1 |
| Telesná a športová výchova | 2 | 2 | 2 |
| Technológia | 2 | 3 | 3 |
| Potraviny | 2 | 1 | 1 |
| Stolovanie | 1 | 1 | 1 |
| Zariadenie závodov | 1 | – | – |
| Výživa | – | 1 | – |
| Ekonomika a organizácia | – | – | 1 |
| Odborný výcvik | 21 | 21 | 21 |
| Spolu | 33 | 33 | 33 |